Stöd i latensfas

När födseln är på väg att komma i gång börjar livmodertappen förbereda sig, den mognar. Du känner av molvärk i nedre magen eller ryggen som kan jämföras med mensvärk. Livmodertappen avkortas, ändrar konsistens och läge. Den börjar öppna sig några centimetrar. Värkarna kan komma oregelbundna, intensiteten varierar och ofta följer, efter ett par timmar av tätare värkar/sammandragningar, en lugnare period med bara enstaka värkar under flera timmar. Det kan vara svårt att veta, inte bara för förstföderskor, om födseln har startat på riktigt eller om det är denna förberedelsefas som kallas för latensfas, som du befinner dig i. Ibland pågår denna fas flera dagar, ibland ett par timmar, ibland är den närapå obefintlig. 

Här kan vi som barnmorskor stötta dig, antingen via ett telefonsamtal, videosamtal. eller hemma hos dig. Ofta blir du mycket lugnare och tryggare när du vet var i din födsel du befinner dig och om vi kan bekräfta att allt är i sin ordning. Vi kan tillsammans hitta strategier för hur du hanterar denna fas på bästa sätt. Vi kan avlyssna barnets hjärtljud, vi kan göra en vaginalundersökning om så önskas, och komma med råd och tips. 

Pexels jorge souza 15626228

Amningsstöd

Ibland kan amningen kännas svårt i början, det kan behövas uthållighet och en vilja att ta sig igenom de motgångarna som eventuellt kan dyka upp. Bröstvårtorna kan bli såriga, barnet kanske suger på ett mindre gynnsamt sätt. Du är känslig och sårbar under den första veckan/veckorna efter födseln, och ibland kan det upplevas som väldigt utmanande att få till en fungerande amning. Ofta behövs bara små lägesändringar, små korrigeringar av barnets tag runt bröstet för att det ska kännas mycket bättre. Ibland behövs det bara bekräftelse att du och din bebis är på rätt väg… där kan vi som barnmorskor vara till hjälp, antingen via telefon, videosamtal eller genom ett hembesök hos er. 

WhatsApp Image 2023 03 14 at 16.32.28