Hemförlossning
Att fritt välja vilken plats man önskar föda barn på är en grundläggande reproduktiv rättighet.
Trygghet och kontinuitet är oftast det som gör att man väljer att föda hemma.
Många kvinnor samt familjer önskar vara i en miljö där man känner sig trygg och med de personer som man vill ska vara med när födsel sker och att själv bestämma över vad som ska prägla sin förlossning.
Att föda hemma innebär att låta födseln få fortlöpa på ett så naturligt och lugnt sätt som möjligt enligt dina önskningar och på dina villkor.
Du har själv full kontroll över hur du vill att din födelsemiljö ska vara, samt vem som välkomnas in i hemmet.
För att vi ska kunna bistå dig vid en hemförlossning så ska följande kriterier uppfyllas.
Du som ska föda hemma bör vara frisk och haft en normal graviditet.
Barnet ska ligga med huvudet ner och graviditeten ska vara fullgången (37+0–41+6).
Transport till närmaste förlossningsklinik ska kunna ske inom 40 minuter.
Vi brukar börja med ett videosamtal eller fysiskt möte för att ni ska kunna ställa era frågor samt känna efter om ni tycker vi känns rätt för er.
När ni föder hemma med oss så är vi flexibla med att anpassa oss efter era behov, vissa vill/behöver träffas mer, andra mindre, i regel så ses vi 2 gånger innan förlossning och 2 gånger efter, skulle ni känna att ni behöver extrabesök så bokar vi in det med. Vi har inga bestämda graviditetsveckor vi går efter när vi ses, utan anpassar oss efter era önskemål. Från och med vecka 37+0 så börjar vår jour, fram till vecka 42+0. Vi är 3 barnmorskor i teamet, och vi brukar vara 2 närvarande vid förlossningen, vid första mötet försöker vi närvara alla 3, så att ni träffat oss alla, för vilka det blir som närvarar vid förlossningen beror på våra scheman och vilka av oss som är tillgängliga just då, det händer att vi ibland hinner byta ut varandra, eller att en av oss kommer på besök under latensfasen och sen åker hem, och så blir det de andra som sen närvarar när den aktiva fasen kommer igång. Vi strävar efter att två av oss tre ska kunna närvara vid er födsel, eftersom vi, utöver hemförlossningsjour, även arbetar på sjukhus, kan det i ovanliga fall hända att det följer med en annan barnmorskekollega som bistår vid födseln, dessa barnmorskor är även dom kunniga och vana hembarnmorskor. Under vissa tidsperioder, vanligtvis några timmar, kan det inträffa att våra scheman överlappar. Historiskt sett har detta sällan varit ett problem, men det är viktigt att ni förmedlar minsta tecken på förlossning så att vi kan optimera vår planeringen för att vara närvarande vid ert behov.
Att föda hemma innebär att vi låter din kropp föda fysiologiskt, vi gör inga interventioner och väntar in din bebis i dess egen takt. Vi lyssnar gärna med doppler på fostrets hjärtljud så att vi kan försäkra oss om att hen har det bra under förlossningsarbetet. Skulle något avvika från det normala så förbehåller vi oss rätten att avbryta hemförlossningen för att skifta till adekvat vårdnivå, skulle detta ske och om det önskas kan en av oss barnmorskor följa med er in och fortsätta stötta.
Efter förlossningen brukar vi göra ett besök efter några dagar för att checka hur det är med er, se hur det går med amning, återhämtningen osv. Efter det gör vi ett sista besök för att knyta ihop säcken, ha ett så kallat post partum samtal och få ta del av era upplevelser.
Vi har en stor ”badbalja” för utlåning, syns på bilden längre upp, lånar man den behöver man ha en trädgårdsslang samt hämta och lämna från Löderup.
Några smärtlindringsalternativ som man kan använda sig av hemma är, dusch, bad, TENS, massage, akupunktur, sterila kvaddlar, bland annat.
Många som föder hemma brukar göra det i vatten, detta dels för dess smärtlindrande effekt men studier visar en rad olika positiva effekter av vattenförlossning, mer om detta kan ni läsa här.
Vad säger forskningen om att föda hemma då? Sammanfattningsvis så är det lika säkert för friska födande med normal graviditet att föda hemma som på sjukhus, för omföderskor har senare forskning visat att det till och med kan vara säkrare att föda hemma, om det är välintegrerat i vårdsystemet. Mer om forskning kan ni läsa här.
Ett annat tips på naturläkemedel, örter, och andra växtligheter, som hembarnmorskor brukar vara förtjusta i att deras födande funderar på, är fint sammanställt av barnmorskan Asabea Britton för Motherhood, länken hittar ni här.
Vi vill även tipsa om ett par barnmorskor som förmedlar sin kunskap på ett mycket pedagogiskt och belysande sätt. Märta Cullhed Engblom driver sin hemsida och instagram Föda med stöd. Märta är barnmorska och hon har även skrivit boken ”Föda barn med stöd” som rekommenderas varmt oavsett om du ska föda hemma eller inte.
Kollegan Sepideh driver ”Akut barnmorskestöd”, hon uppmärksammar aktuella frågor och informerar om förlossning och graviditet på sin Instagram-sida.