Birth Stories

Birth Stories

”Jag visste redan vid plusset att jag ville föda hemma. Anledningarna var många, att få känna barnmorskan som skulle närvara, att få föda på mina villkor, vara på min trygga plats och slippa förflytta sig under värkarbete. Vad jag inte räknat med var hur kärleksfull upplevelsen var. Att få känna sig urstark, skör och rå på samma gång. När tvivlet började bubbla räckte en bekräftande blick från Sandra och så hittade jag lugnet igen. Otroligt stärkande och en så väldigt fin start på relationen till mitt barn, både för mig, min man och våra andra barn. Det kändes så fint att ha min familj samlad runt mig och kunna ge barnen en positiv bild av födandet. Upplevelsen har stärkt mig på många sätt, i mitt föräldraskap, min självkänsla och i mitt band till min familj.”

WhatsApp Image 2023 02 16 at 13.11.53

”I somras föddes vårt tredje barn på bästa sätt, för oss, hemma.

Jag har haft två normala, stärkande förlossningar på sjukhus innan jag blev barnmorska. Jag lärde mig mer om födandet och vad som gynnar mor och barn. Då fick jag upp ögonen för hemförlossningar och när jag blev gravid med tredje barnet längtade jag efter att få en sådan förlossning.

Såhär var det för mig:
Under graviditeten kunde jag skriva till Sandra om allt, veta att hon fanns där för mig. När värkarna kom behövde jag inte tänka på när vi skulle ringa barnvakt eller förflytta oss till annan plats. Även om jag var nervös för att ringa för sent till Sandra, men samtidigt inte vilja be henne komma för tidigt heller, var det inget som stressade mig. Jag var redan på platsen jag skulle föda på. Jag kunde ha min man och mina barn närvarande. Sen kom Sandra och Brita in med ro.

Kände att jag fick behålla mitt kontrollbehov och samtidigt kände jag mig helt trygg med att Sandra hade koll på oss och lugn närvaro.
min
min mans stöd fanns där. Barnen växlade mellan att närvara vid poolen och att spela datorspel. Vardagligt, ovanligt vanligt, jag var trygg i mitt hem.

Jag tog emot vårt barn, upp i min famn.  Tillsammans såg vi att det blev en lillasyster.

Alla kontroller de närmsta timmarna efter skedde lugnt i hemmet, inga förflyttningar. Sen var vi där hemma själv, en familj på fem personer och två katter. Och kunde kontakta mina barnmorskor om det behövdes.

Kontinuitet, individualiserad vård, på rätt nivå, familjecentrerat, mitt val. Tänk om alla fick den möjligheten. Tack Sandra och ni andra hembarnmorskor som gör det möjligt ❤”

WhatsApp Image 2023 02 16 at 13.23.15